DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

TEKİRDAĞ VE EDİRNELİ ÇİFTÇİLERE YERLİ VE MİLLİ TOHUM DAĞITIMI YAPILDI

ABONE OL
24 Nisan 2023 14:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2023 yılında yürürlüğe konulan “Trakya’nın Günebakan Yüzü” yağlık ayçiçeği projesi kapsamında Tekirdağ ve Edirne’de çiftçilere tohum dağıtıldı.

????????????????????????????????????

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinin İnecik Mahallesi’nde yapılan tohum dağıtım törenine Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Tarım Orman İl Müdürü Oktay Öcal, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri ve Süleymanpaşa’nın farklı mahallelerinden çiftçiler katıldı.

ŞAHİN: “BİZİM OLANA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı konuşmada; “Yerli ve milli tohumluk kullanımının yaygınlaştırılması yönünde Kalkınma Ajansının da katkıda bulunduğu bu projenin üreticilerimiz tarafından sahiplenilmesi önemlidir. Verilen tohumlara ürün yetiştirme sürecinde özen göstererek projenin başarısını artırmalıyız. Bizim olana sahip çıkmalıyız” dedi.

ÖCAL: “PROJENİN UYGULANABİLİR OLMASI İÇİN GEREKLİ TEKNİK GÖZLEMLER YAPILACAK”

Törende yaptığı konuşmada Tekirdağ Tarım Orman İl Müdürü Oktay Öcal, “Proje, personelimiz tarafından sahada sürekli takip edilecek olup, bundan sonraki yıllarda da bu projenin uygulanabilir olması için gerekli teknik gözlemler yapılacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan Süleymanpaşalı çiftçilere çeşit tanıtımı ve tohum dağıtımı yapıldı.

TEKİRDAĞ’IN 11 İLÇESİNDE DE DAĞITILACAK

Trakya bölgesinde TAGEM tarafından geliştirilen yerli hibrit çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla %60 Bakanlık Katkısı (1.999.200 TL), %30 Trakya Kalkınma Ajansı Katkısı (999.600 TL) ve %10 Çiftçi Katkısı (333.200 TL) olmak üzere toplam 3.332.000 TL bütçeli proje için üreticilerden ön talepleri Tekirdağ Tarım Orman İl Müdürlüğünce alındı. Proje kapsamında faaliyetler devam etmekte olup Trakya Kalkınma Ajansı ile imzalanan protokol ile talebi alınan üreticilere; 610 torba TR2242CL çeşidi, 174 torba SUN2259CL çeşidi olmak üzere toplam 784 torba yerli hibrit yağlık ayçiçek tohum temini gerçekleştirilecek ve Tekirdağ’ın 11 ilçesinde de dağıtılacak.

EDİRNE’DE TOHUM DAĞITIMI TÖRENİ KEŞAN’DA YAPILDI

Edirne’de tohum dağıtım töreni Keşan Tarım Orman İlçe Müdürlüğü’nde yapıldı. Törene Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin,  Edirne Tarım Orman İl Müdürü Atilla BAYAZIT, Keşan Belediye Başkan V.  Şafak USLU, STK Başkanları, tohum üreticileri, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

AKSAL: “SİZ ÜRETMEYE DEVAM EDİN BİZ YANINIZDAYIZ”

Programda konuşan Edirne Milletvekili Fatma Aksal, tarımsal üretime olan desteklerin artarak devam ettiğini söyledi. Edirne’nin bereketli topraklara sahip olduğunu ifade eden Aksal, kentin çalışkan insanlarının bu toprakları en iyi şekilde değerlendirdiğini kaydetti. Fatma Aksal, “Edirne ili Türkiye genelinde 1’inci sırada, kanola ekiminde yine 1’inci sırada, ayçiçeği üretiminde 2’nci sıradayız. Buğday üretiminde de 7’nci sıradayız. Bizim topraklarımız birçok ilden belki çok daha az. Ama verim oranımız çok yüksek. Buğdayda ektiğimiz Türkiye ortalamasının ekilen buğdayın 2 katı verim alıyoruz, dekardan 2 kat verim alıyoruz. Bunlar hep sizin sayenizde. İnşallah hep birlikte üretmeye devam edeceğiz. İktidara geldiğimiz günden beri her zaman üretenin yanında olduk. ‘Siz üretmeye devam edin, biz yanınızdayız’ dedik. Bu proje de onlardan bir tanesi” dedi.

ŞAHİN: “ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise proje hakkında bilgi vererek, projenin ve dağıtılan tohumların hayırlı olmasını diledi. Trakya’nın sadece ayçiçeği üretiminde değil tohum üretiminde de söz sahibi olmasını istediklerini kaydeden Şahin, “Şu an çalışmalarımız sürüyor. Sudan’da, Ukrayna’da ve Rusya’da bu tohum çeşitlerimizin tescil edilmesi ve Türkiye’den oraya gönderip ekiminin yapılmasını sağlayacağız” dedi.

BAYAZIT: “YÜKSEK VERİMLİ KALİTELİ BİR TOHUM”

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasını sağlamak için projeler üretildiğini belirtti. Edirne’nin ayçiçeği üretiminde söz sahibi bir kent olduğunu ifade eden Bayazıt, ayçiçeği üreticilerine desteğimiz sürüyor. Bugün dağıtımı yapılan tohumlar, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş, bölge şartlarına uygun, adaptasyon kabiliyeti yüksek bir tohumdur. Aynı zamanda Oronbaş zararlı otuna ve köse hastalığına karşı yüksek toleranslı, yüksek verimli kaliteli bir tohumdur” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından törene katılan Keşanlı çiftçilere çeşit tanıtımı ve tohum dağıtımı yapıldı.

Proje kapsamında, Edirne genelinde başvuru yapan 563 üreticiye 17.000 dekar alanda ekilmek üzere 784 torba yerli ayçiçeği tohumu dağıtılacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.