DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

T.C. Skandalından sonra şimdide Atatürk Portreleri…

ABONE OL
10 Kasım 2017 18:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süleymanpaşa Haber olarak geçtiğimiz aylarda haberi yaptığımız “CHP’li belediye T.C. sessiz sedasız kaldırdı” haberi sonrası Süleymanpaşa’da yaşayan vatandaşlarımız tepkilerini sosyal medyada göstermişlerdi.
Haberimiz sonrası bir vatandaşımız sahilde yer alan Atatürk Resimleri ile ilgili bir iddiayı editörlerimize ulaştırdı. Süleymanpaşa Haber editörlerimiz iddiayı araştırarak doğru bilgi ulaştırmak adına BİMER‘den (T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi) 14.08.2017 tarih #1701178853 talep numarası ile Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı’ndan konu hakkında “Bilgi Edinme Kanunu” kapsamında bilgi talep ettiler.
NE İSTENDİ NE VERİLDİ?
Süleymanpaşa Haber editörlerimiz ortaya atılan iddianın gerçekliğini araştırmak için BİMER’e girmiş olduğu talepte “Süleymanpaşa Belediyesi internet sitesinde Tamamlanan Projelerimiz sayfasında yer alan “Atatürk Portreleri Projesi” nde yer alan ve yine internet sitesinde yer alan “Atatürk fotoğraflarıyla Süleymanpaşa duvarlarında yaşayacak” başlıklı haberde bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 fotoğrafının bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında ne zaman, hangi teknik özelliklere göre, birim fiyatı, hangi ihale türü alındığı, hangi firma(lar) dan teklif alınarak, ihaleyi kazanan firmayı merak etmekteyim. İstediğim bilgilerin tarafıma iletilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim.” dedi.

TANESİ 5.555 TL + KDV!

Süleymanpaşa Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden BİMER’e yanıt 05 Eylül 2017’de iki farklı yanıt verildi. İlk yanıtta birim başı 5.550TL+KDV yazılırken verilen diğer yanıtta 5.555 TL+KDV‘den alındığı belirtildi. Ancak editörlerimizin istediği ihalenin ne zaman yapıldığı, teknik özellikleri, hangi ihale türü ile alındığı bilgileri yanıtlanmadı.

EŞKİNAT HANİ ŞEFFAFDI?
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Eczacı Mehmet Ekrem Eşkinat‘ın göreve geldiği günden beri sürekli vurguladığı şeffaflığa rağmen editörlerimizin BİMER üzerinden talep ettiği 14.08.2017 tarih #1701178853 talep numarasına tam yanıt verilmediği gibi, editörlerimiz siz değerli okuyucularımızı doğru bilgilendirmek adına 13 Eylül 2017 tarihinde eksik bilgilerin tamamlanması için BİMER üzerinden tekrar #1701324786 numarası ile bilgi edinmeye çalıştılar.
Ancak talebin girildiğinden günümüze kadar geçen sürede konunun takipçisi olmak adına Tekirdağ Valiliği’nin ilgili biriminden 15 Eylül Tarihinde Süleymanpaşa Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne aktarıldığını öğrendik. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 30 günlük süre ve ilave 15 günlük ek süre geçmesine rağmen hala yanıtlanmadı.

EŞKİNAT NEDEN YANIT VERMİYOR?
Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Eczacı Mehmet Ekrem Eşkinat’ın kurum yetkilisi olduğu halde konudan habersiz olduğunu sanmıyoruz. Çünkü BİMER taleplerinin yanıtlanmasından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı’ndan gerekli bilgiyi alabilir yada Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü birim yönetisinin başkanı bilgilendirmesi gerekirdi. Eşkinat’ın şu an kurum yetkilisi olduğu Süleymanpaşa Belediyesi’nin yanıt vermemesi ile editörlerimize ulaşan diğer iddiaların güçlendiği izlenimi oluşmaya devam ediyor.

 
BİRİM FİYATI NE OLMALI?
Süleymanpaşa Haber Editörlerimizin gelen BİMER yanıtı ile sahilde bulunan fotoğrafları incelediler. Tespit ettikleri özelliklere göre ilimizde faaliyet gösteren farklı reklam firmalarından fiyat araştırması yapması sonucunda, satış fiyatının  1000 TL ile 1.500 TL arasında olduğunu tespit ettiler. Yani 20 Adet fotoğrafın 20.000 TL gibi bir fiyata alınması gerekirken, 80.000 TL fazlasına yani 111.100 TL’ye alındığı anlaşılmaktadır.

 
KAMU ZARARI VE USULSÜZLÜK MÜ VAR!
Editörlerimizin yaptığı fiyat araştırması ve Belediye tarafından verilen BİMER yanıtında İstanbul’dan “Diagonal Reklam Tanıtım Org. Hizm. Ltd. Şti” adlı firmadan alınması sonrası, editörlerimize istenilen bilgilerin verilmemesi ve mevcut bilgilerin değerlendirilmesi ile EKAP‘ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yaptığı araştırmada alınan 20 adet Atatürk fotoğrafına ait bir ihale bilgisinin olmaması, 20 adet fotoğrafın birim fiyatı 5.555 TL’den (KDV Hariç) alınması toplamda ihale bedelinin 111.100 TL (KDV Hariç) olması gerekirken, Doğrudan Temin (22/d) limitinin yaklaşık 53.000 TL (KDV Hariç ve 2016 yılı itibari ile) olması neticesinde yapılan işin ikiye bölünerek 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun Getirdiği Temel İlkelerinden “Eşik Değerin Altında Kalmak Amacıyla Alımlar Kısımlara Bölünemez” kısmına aykırıdır.
Yapılan bu işlemin gerek vatandaşlarımızı aydınlatma gerekse şeffaflık gereği “KAMU ZARARI” ve “USULSÜZLÜK” algısı oluşacağı görülmektedir. Tabiiki de bu algının oluşmasında başlıca sebep olarak tam olarak yanıtlanmayan BİMER yanıtı olduğu anlaşılacaktır.
Süleymanpaşa Beledi Başkanı Eczacı Mehmet Ekrem Eşkinat’ın 2017 yılı Nisan Ayı meclisinde söylediği “195 bin Süleymanpaşalı için yargı yolu açık. Toplu iğne ucu kadar bildiğiniz bir şey varsa bunu savcıya götürün ki herkes bilsin. Bir şey yoksa o zaman insanların kafasında istifham uyandırarak siyaset yapma anlayışından vazgeçin. İnsanların kafasında soru işareti bırakarak siyaset yapma anlayışını doğru bulmuyorum” söylemine rağmen vatandaşımızın BİMER üzerinden talep ettiği bilgilere yanıt vermemesi ise gerek kişiye gerekse kuruma olan güveni sarsmaya devam ediyor.
 
Süleymanpaşa Haber olarak konunun kamuoyunu aydınlatmak adına konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Takipte Kalın, Mutlu Kalın 🙂

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.