DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

CHP’Lİ DR. YÜCEER: BİR HAFTA İÇİNDE BANKALARA 32 MİLYAR TL BORÇLANDIK

ABONE OL
2 Ocak 2023 15:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yurttaşların bankalara olan borcunun son 1 hafta içinde 32 milyar lira artarak, 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığını belirtti. Yurttaşın satın alma gücünün yüksek enflasyon karşısında erimeye devam ettiğini ve icra dairelerindeki dosya sayısının 23,2 milyona ulaştığını ifade eden Dr. Yüceer, insanların mecburi olarak bireysel kredilere ve kredi kartlarına yüklendiğini bu sebeple bankalara olan borç miktarının her hafta milyarlarca lira arttığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yurttaşların bankalara olan borçlarındaki artışa dikkat çekti. Dr. Yüceer, yüksek enflasyon, temel tüketim ürünlerine gelen fahiş zamlar ve diğer nedenlerle insanların satın alma gücünün her geçen gün biraz daha azaldığına dikkat çekti. 

Satın alma gücü eriyen vatandaşın mecburi olarak bankalara başvurduğuna vurgu yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 23 Aralık tarihine kadarki son bir hafta içinde yurttaşların bankalara olan borçlarının 32 milyar lira daha arttığına dikkat çekti. 

BANKALARA 1 TRİLYON 533 MİLYAR LİRA BORÇ VAR

Bu artışla yurttaşların bankalara olan toplam borcunun 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığına değinen Yüceer, toplam borcun 1 trilyon 103 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 430 milyar lirasının da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını aktardı. CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer, son hafta tüketici kredilerinde 16,4 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 16 milyar liralık artış kaydedildiğini de paylaştı. 

TAKİPTEKİ BORÇ MİKTARI 30,8 MİLYAR LİRA 

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,8 milyar lira olduğunu söyleyen Dr. Yüceer, bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmalarının bu rakamı olduğundan daha düşük gösterdiğine değindi.

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNE 36 MİLYAR BORÇ VAR 

Yurttaşların varlık yönetim şirketlerine olan borçlarının son bir yılda 5,3 milyar lira artarak eylül sonunda 36 milyar liraya yükseldiğine de değinen CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, TOKİ’ye olan konut kredisi borçlarının 28 milyar liraya çıktığını aktardı.

Bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borç miktarının 1 trilyon 565 milyar liraya ulaştığını ifade eden Dr. Yüceer, vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 507 milyar liralık, toplam borçlarında ise 513 milyar liralık artış yaşandığını da vurguladı. 

BİR YILDA 8,6 MİLYON YENİ İCRA DOSYASI 

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yaptığı açıklamada icradaki dosya sayılarına ilişkin verileri de paylaştı. Dr. Yüceer, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 30 Aralık günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 8 milyon 599 bin yeni dosya geldiğini, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 588 bin arttığını, bu dönemde 7 milyon 928 bin dosyanın da sonuçlandırıldığını belirtti. 

Bu yıl gelen icra dosyası sayıları ile geçen yıl gelen icra dosya sayılarını kıyaslayan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Yüceer, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 oranında arttığını, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 640 bin adet artarak 30 Aralık 2022 itibariyle 23 milyon 236 bine çıktığını aktardı.

2 BİN LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLARIN SİLİNMESİ İCRA DOSYALARINI ETKİLEMEDİ 

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, devletin 2 bin liranın altındaki alacaklardan vazgeçmesinin icra dosyası sayısını azaltacağı yönündeki beklentilerin de boşa çıktığını belirterek, kamu kuruluşlarının elektrik, su, haberleşme, doğalgaz gibi faturalardan kaynaklanan ve bakiyesi 2 bin liranın altındaki icrada bulunan alacaklarından vazgeçmelerine ilişkin yasanın icra dosya sayılarına henüz yansımamış olduğuna değindi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.