DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun:”Çiftçileri iflas mı ettireceksiniz?”

ABONE OL
12 Ağustos 2018 17:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiftçiye TC Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tarım kredilerinde piyasadaki faiz oranlarının da üzerinde yüzde 22.5 faiz uygulandığının ortaya çıkması üzerine CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun TBMM’ye kapsamlı bir soru önergesi sundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verilen önergede; tarımsal kredilerde uygulanan gizli faize işaret edilerek, Ziraat Bankası ile özel bir anlaşmaya gidilmesi istendi. Aygun, yüzde 22.5 faizin vicdanları yaraladığını söyledi.
Aygun önergesinde; Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tarım kredilerinde Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde yüzde 8 olarak uygulanması gerekirken; yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti, yüzde 1 bina-bağış fonu, yüzde 1 destekleme fonu adı altında toplamda yüzde 22.5’a varan tarımsal kredi faizi uygulandığını söyledi.
”Bu durumda çiftçi 100 liraya aldığı krediyi 122.5 olarak ödemek zorunda kalmaktadır” diyen Aygun, 6 binin üzerinde çiftçinin iflas ettiğini kaydetti. Aygun, ”Daha fazla mı çiftçiyi iflas ettirmek istiyorsunuz” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN SIKINTISI DALGA DALGA ARTIYOR
Aygun, çiftçinin üretimden çekildiğini örneklerle gösterdi. Yemeklik bakla üretiminin yüzde 12, kırmızı mercimek üretiminin yüzde 12.5, şeker pancarı üretiminin yüzde 3.7 azaldığını vurgulayarak, ”Bu tablo, çiftçimizin yaşadığı sıkıntının dalga dalga ülkeye yayıldığı, tarımsal üretimde ithalat bağımlılığımızın artacağı sonucunu ortaya koymaktadır” tespitini yaptı.
Aygun, önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
1) Ziraat Bankası ile görüşerek, bu sorunu çözecek misiniz?
2) Ziraat Bankası’nın Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği tarımsal kredileri ticari kredi olarak vermesinin önüne geçecek misiniz? Zira Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası’nın çiftçilere yönelik tarımsal kredileri ticari kredi olarak vermesinden dolayı, faiz oranı arttıkça çiftçiden ek faiz alma yoluna gitmektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti, yüzde 1 bina-bağış fonu, yüzde 1 destekleme fonu adı altında yaptığı icatlar, bu sorundan kaynaklanmaktadır. Yeni bir sisteme geçilmesini sağlayabilir misiniz?
3) Tarım Kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemediği için icralık olan çiftçi sayısı 2017 yılı sonunda 6 bin 609 kişiye ulaşmıştır. Çiftçilerimiz giderek üretimden çekilmeye, ülkemiz de altı ürün dışında tüm tarım ürünlerinde yurtdışından ithalat yapmaya başlamıştır. Ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bu gidişata dur demek için yeni bir stratejiniz var mıdır?
4) Tarım sektöründe girdi maliyetlerini azaltmak için, çiftçilere yeni destek projeleri uygulamak için bir çalışmanız var mıdır?
5) TÜİK rakamlarına göre Buğday üretiminin 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.3 oranında azalarak 20.5 milyon ton olması, yemeklik baklanın yüzde 11.9 azalarak 6 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 12.5 oranında azalarak 350 bin ton, patatesin yüzde 1 azalarak 4.8 milyon ton, şeker pancarının yüzde 3.7 azalarak 20 milyon ton gerçekleşmesi tahmin edilmektedir. Esasında gerçekte bu oranların da tutmayacağı, daha az üretim yapılacağı ortadadır. Bu tablo, çiftçimizin yaşadığı sıkıntının dalga dalga ülkeye yayıldığı,  tarımsal üretimde ithalat bağımlılığımızın artacağı sonucunu ortaya koymaktadır. Tarım üretimini arttırmak için ne yapacaksınız?
 
Kaynak: ajanstekirdag.com

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.