DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

CHP TEKİRDAÄž SÜLEYMANPAŞA İLÇE BAŞKANLIÄžI BASIN BİLDİRİSİ

ABONE OL
21 Nisan 2017 00:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halkımız büyük bir ilgi göstererek, 16 Nisan 2017 Pazar günü, son yıllardaki seçimlerde görülen en yüksek katılım oranıyla sandık başına gitmiş ve millet iradesinin vücut bulabilmesi umuduyla oyunu kullanmıştır. Referandum günü ülke genelinde yaşanan küçük tartışmalar haricinde herhangi bir üzücü olayın yaşanmamış olması milletimizin alicenaplığının bir göstergesi olmuş ve hepimizi sevindirmiştir. Süleymanpaşa ilçesinde ise değerli hemşerilerimiz %63.60 oranında anayasa değişikliğine ”Hayır” diyerek, tek adam rejimine karşı çıkmıştır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Süleymanpaşa İlçe Yönetimi olarak referandumda ”Evet” oyu veren hemşerilerimizi de sandığa giderek, vatandaşlık görevlerini yerine getirdikleri için kutluyoruz. Biz bazı siyasi partilerin işlemeye çalıştığı gibi ülkenin ikiye bölünmesini ve birbirine adeta düşman olmasını istemiyoruz. Sonuç ne olursa olsun vatanımız için birlik ve beraberlikten taviz vermemeliyiz.
Ülke genelinde vatandaşlarımız siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı organizasyonlar sonucu sandıklarına sahip çıkma gayreti göstermiştir. Ancak tüm bu gayret ve özveriye rağmen, gerek sandık görevlilerinin bilinçli veya bilinçsiz sergiledikleri hatalar, gerekse Yüksek Seçim Kurulunun verdiği kanuna aykırı kararlar referandum sonuçlarına maalesef gölge düşürmüştür. Sonuçları şaibeli hale getirmiştir. Referandumun devam ettiği bir zaman diliminde Yüksek Seçim Kurulu tarafından alelacele alınan bir kararla; şüphe bulunmayan hallerde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiğine ilişkin karar vatandaşlarımızın aklında ve yüreğindeki hakkaniyet duygusunu en basit ifadeyle zedelemiştir.
Seçim konusunda ülkemizde tek söz sahibi olan Yüksek Seçim Kurulunun bu tarz aceleci ve kanuna dayanmayan açıklamaları üzüntü vericidir. ”Mühürsüz pusulayla kullanılan oyun geçerliliği sorununa hangi hukuk kuralı uygulanacaktır?” sorusunun çözümünde kullanılacak tek bir kural vardır. Bu kural da 26 Nisan 1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 8 Nisan 2010 tarih ve 5980 sayılı Kanunla değiştirilmiş 101’inci maddesinde bulunmaktadır. Bu maddede şöyle denmektedir: ”Madde 101 €“ €¦.. 3. Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, .€¦ oy pusulaları geçerli değildir”. Bizim için mesele bundan ibarettir. Hukuken daha fazla bir şeyi tartışmaya gerek yoktur. Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan bir oy pusulasıyla kullanılmış bir oy geçersizdir. Çünkü, kanun bu oylar geçersizdir demektedir. YSK’nın 16 Nisan 2017 tarih ve 560 sayılı kararının geçerli bir hukukî dayanağı yoktur. Hukuk dışı bir kararla Yüksek Seçim Kurulu referandumu kendi elleriyle şaibeli hale getirmiştir. YSK tarafından alınmış olan benzer kararlara verilen örneklerin hepsi kanun değişikliğinin yapıldığı 2010 senesinden öncedir. Oysa, YSK’nın Bitlis’in Güroymak ilçesinde 30 Mart 2014’te yapılan seçimin, zarfta mühür olmadığı için tekrarlanmasına yönelik kararı bugün yaşananlara en güzel örnek olabilir. Yüksek Seçim Kurulu sorumlulukları kanunla belirlenmiş bir devlet kurumudur ve ilgili kanuna uygun karar vermekle mükelleftir. Ancak, kanun hükümlerinde açıkça belirtilmemiş hususlarda karar alıp, tartışmalı durumları aydınlatabilir. Aksi uygulama ve açıklamalar en basit ifadeyle Yüce Milletimizin engin yüreğinde yargılanacak ve kabul görmeyecektir.
Bu yaşananlar bizim vatandaşlarımıza referandum sürecinde anlatmaya çalıştığımız hususa güzel bir örnek olmuştur. Hukukun siyasileşmesi ülkemiz için ağır sonuçlar doğuracak bir hata olur. Yasama, Yürütme ve Yargının gücünü tek bir kişi elinde toplarsa bunlara basın ve güvenlik gücünü eklemek isteyecektir. Sonrasında ise karşısında olan her şahıs veya kurumu istediği takdirde acımasızca ezip geçecektir. Bizim karşı olduğumuz konu özetle budur. Bu yüce millet adaletle yönetilmeyi, refah içerisinde yaşamayı, devleti tarafından sayılmayı ve güzel bir geleceği hak ediyor. Referandum sonucunun tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
İlker YAÄžCIOÄžLU
CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.