DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

AFAD’A GÖRE 7.4LÜK DEPREMDE SÜLEYMANPAŞA VE ŞARKÖY’ÜN YARISINA YAKINI YIKILACAK!!!

ABONE OL
23 Şubat 2023 13:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AFAD’IN pilot bölge olarak seçtiği Tekirdağ’da 2021 yılında olası 7.4 büyüklüğünde bir depremde yıkılacak bina sayıları tahmini korku yarattı. Olası deprem özellikle Şarköy ve Süleymanpaşa için tam bir yıkım olacak…

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın olası afetlere karşı önceden hazırlıklı olmak adına pilot il olarak seçtiği illerden biri olan Tekirdağ ile ilgili 2021 yılında İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlandığı ortaya çıktı.

DEPREM SENARYOSU KORKU YARATTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (İl Risk Azaltma Planı Hazırlama Esaslarını Belirleme Çalışma Grup Başkanlığı)’nın 21.11.2019 tarih ve E.173476 sayılı yazısı. b) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (İl Risk Azaltma Planı Hazırlama Esaslarını Belirleme Çalışma Grup Başkanlığı)’nın 05.01.2021 tarih ve 181955 sayılı yazısı ile valilik oluruna sunulan ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın da onayladığı plana göre Tekirdağ ile ilgili olası deprem, heyelan, yangın vb.. birçok afet ile ilgili senaryolar üzerinde çalışılırken senaryolardan en korkutucu olanı ise deprem oldu.

HEYELAN POLİGONLARI DEPREMDE ŞEHRİ ÇÖKELTECEK

180 sayfadan oluşan raporda deprem ile ilgili bölümün girişinde “Günümüzde İstanbul Depremi diye beklenen büyük deprem aslında İstanbul-Tekirdağ depremidir. KAF (Kuzey Anadolu Fayı) incelendiğinde kırılması beklenen kısım İstanbul-Adalar ile Tekirdağ Marmaraereğlisi arasındaki kısımdır. Tekirdağ İlinde çok sayıda heyelan poligonu vardır. Bu heyelan poligonları ağırlıklı olarak Süleymanpaşa İlçesi ve yakın civarları, Şarköy İlçesi ve yakın civarlarında bulunmaktadır.” kısmı dikkat çekerken olası depremde en çok hasar alacak yerler de aslında belirtilmiş oldu.

“TEKİRDAĞ İLİ İÇİN İVEDİLİKLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI VE YAPILARIN DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Yaşanması beklenen deprem öncesi kentsel dönüşümün ve bina güçlendirmelerinin önemine vurgu yapılan raporda; “Jeolojik ve sismolojik veriler göz önüne alındığında yöreyi etkileyecek deprem zonunun, Kuzey Anadolu Fayının Kuzey kolu olduğu görülmektedir. Kuzey Anadolu Fay Hattının Tekirdağ İlinin bazı kesimlerinin içinden geçmesi (Şarköy) bazı kesimlerine çok yakın geçmesi (Süleymanpaşa-Marmaraereğlisi), 7 ve üzeri büyüklüğünde Marmara depreminin (Tekirdağ İstanbul) beklenmesi, 1999 yılından önce yapılan yapıların çokluğu ve bu yapıların büyük bir kısmının depreme dayanıklı olmadığı tahmin edildiğinden ve zemin durumu da düşünüldüğünde Tekirdağ İli için ivedilikle kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanması ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir.” ifadelerine dikkat çekildi.

“İLİMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINA BÜYÜK İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR”

Kentsel dönüşüm ile ilgili sadece Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Altınova Mahallesi’nde yapmayı planladığı 14.5 hektarlık alanın proje alanı olduğu belirtildi. Kentsel dönüşüm konusunda özellikle Süleymanpaşa ilçesi ve il genelinde acilen dönüşüm çalışmaları yapılması gerektiği vurgulanarak; “Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Kentsel Dönüşüm Master Planı’nda birinci derece öncelikli alan olarak belirlenen Altınova Mahallesi’nde 14,5 hektarlık alan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı olarak ilan edilmiştir. Kentsel dönüşüm çalışmalarına örnek teşkil edecek olan bu çalışma, Süleymanpaşa ilçesinin diğer mahallelerinde de devam ettirilmesi için yoğun çalışmalar sürdürülmektedir. İlimizde kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük ihtiyaç duyulmaktadır.”denildi.

7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ TEKİRDAĞ DEPREMİNDE ŞARKÖY VE SÜLEYMANPAŞA’DA ADETA YIKIM OLACAK

Olası Tekirdağ depreminin Mw: 7.4 büyüklüğünde gerçekleşme ihtimali düşünülerek oluşturulan AFAD-RED Programı kullanılarak üretilen depremin Tekirdağ il genelindeki binalara vereceğe hasar hesaplandı. 7.4 şiddetindeki deprem senaryo sonrası yapılan değerlendirmede Şarköy ve Süleymanpaşa ilçeleri için büyük bir yıkım olacağı apaçık ortaya çıktı.

AFAD-RED Programına göre Tekirdağ’da olası 7.4 şiddetinde depremde binaların göreceği hasar durumu tahmini şu şekilde belirtildi:

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.