DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

TESKİ’den BASIN AÇIKLAMASI

ABONE OL
28 Eylül 2017 10:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde Değirmenaltı Mahallesinde yaşanan su taşkını ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) kurumsal internet sitesinden 2017/50 sayılı basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında;”
Süleymanpaşa İlçemizde 26.09.2017 tarihinde saat 17:45 itibarı ile başlayan ve aralıklarla gece yarısına kadar şiddetli olarak yağan yağmur yağışının, lokal yağışlar olması ve hetorojen bulut kümelerinden oluşması nedeniyle Değirmenaltı Mahallesine metrekareye yer yer 80 kg ve üzeri yağış düştüğü tahmin edilmektedir.
Ayrıca Değirmenaltı Mahalesinden geçerek denize dökülen Çayırlar (Değirmenaltı) Deresi havzası (köseilyas sırtları başta olmak üzere) besleyen bölgelere baktığımız zaman radar ekolarından (görüntülerinden) yola çıkarak anılan bölgeye yaklaşık 150 kg yağış düşmesi nedeniyle Çayırlar (Değirmenaltı) Deresinin yağış havzasında kalan bazı bölümlerinde su taşkını olayları yaşanmıştır. Havzaya düşen bu yağış 1 yıl içinde düşmesi gereken yağış miktarının 1/4’ü olarak değerlendirilmektedir.
24 saat esasına göre hesaplanan bu yağış miktarının (150 kg), Kayı ve Köseilyas Mahalleleri bölgesine hızlı bir şekilde 1 saat içerisinde düşmesi nedeniyle de Değirmenaltı Mahallesinde özellikle derenin denize dökülen havzasında, TESKİ altyapı tesislerine bağlı olmayarak, kırsal alandan başlamak üzere Değirmenaltı Mahallesinde denize dökülen ve tekerrür debileri dikkate alınarak, 2011-2012 yıllarında DSİ tarafından ıslah edilen derede taşkına bağlı olarak su baskını yaşanmıştır. Yaşanan su baskını hadisesi TESKİ’nin altyapısının çökmesi yada yetersizliğinden kaynaklanmayıp; yağmursuyu hatları çalışır durumda olmasına rağmen, oldukça geniş havzadan gelen fazla yağmur sularından dolayı lokal bir sorun olarak dere taşması meydana gelmiştir.
Ayrıca yerleşke alanı çok büyük olan Namık Kemal üniversitesi Kampüsünden yüzeysel olarak gelen yağmur suları ve üniversite önünde karayolu geçişinde bırakılan Ø1000 mm. lik büz geçişi kesitlerinin yetersiz kalmasından dolayı YSK önündeki karayolu alt geçidinde trafiği olumsuz etkileyen su ve çamur birikintisine sebep olmuştur.
İlimiz genelinde gün boyu lokal olarak gerçekleşen yağışın Şarköy İlçemizde de etkili olması sonucu İlçe merkezi ve Mürefte Mahallesinde araç ve yaya trafiğini etkileyen su birikintilerine ve Şarköy-Mürefte-Uçmakdere yolunun belirli bölgelerinde yüksek kesimlerden yağmur suyu ile beraber toprak ve taş malzeme gelmesine sebebiyet vermiştir.
Hava tahmin raporları çerçevesinde yağıştan 1 gün öncesi İlimiz genelinde yağmursuyu toplayıcı ızgaraları ile yağmursuyu kanalları temizlenmiş ve eksik görülen bölgelerde yağmursuyu hatlarına müdahale edilerek bakım onarım çalışmaları yapılmıştır.
Yağışların başladığı andan itibaren herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi için; TESKİ Genel Müdürlüğünün tüm personeli ve araç gereci bulundukları ilçelerin kritik noktalarında gerekli önlemleri almıştır. Alınan önlemler sayesinde meydana gelebilecek sorunlar önlenmiş ya da ivedilikle çözülmeye çalışılmıştır. Yağış sırasında ve sonrasında Alo 185 Çağrı Merkezimize 81 adet kuka ve 69 adet vidanjör talebi bildirilmiş olup, ekiplerimiz tarafından bu taleplere en kısa sürede müdahale edilerek vatandaş mağduriyeti giderilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce oluşturulan ayrı bir teknik ekibimizde yağış boyunca olumsuzluk yaşanan bölgelerde, kısa ve uzun vadede alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacı ile yerinde tespit ve teknik incelemelerde bulunmuştur.
Genel Müdürlüğümüz ekiplerince yapılan yağış öncesi hazırlık çalışmaları ve yağış süresince özverili bir şekilde gerçekleştirilen önleyici çalışmaların yanında yağış sonrasında da özellikle taşkın bölgelerinde vatandaşlarımıza yönelik yardım ve bölgesel temizlik çalışmalarımız devam etmektedir.
Süleymanpaşa İlçesi Değirmenaltı Mahallesi ile Şarköy İlçesini etkileyen şiddetli yağış süresince Genel Müdürlüğümüz tüm birimleri üstün gayret ile çalışmış olup; can ve mal kaybı yaşanmaması için her türlü gayret gösterilmiştir. İlimiz genelinde herhangi bir can kaybının yaşanmaması sevindiricidir. Altyapısı tamamlanmış olan yerleşim yerlerimizde yağış sorunsuz bir şekilde atlatılmış, altyapı eksikliği olan ve yağış esnasında tespit edilen sorunlu yerlerin proje çalışmalarına ivedilikle başlanacaktır. Proje çalışmalarına başlamakla birlikte dere ıslahı ve karayolu menfez geçişleri için Devlet Su İşleri ve Karayolları Genel Müdürlüğüne kendi sorumlulukları ile ilgili gerekli çalışmaların başlatılması için müracaatlar yapılacaktır.
Şiddetli yağış süresince TESKİ personelinin özverili çalışmaları ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerimizin de katkılarıyla tehlike arz eden su taşkınları kontrol altına alınmıştır.
Sonuç olarak bazı çevrelerce; TESKİ altyapısı çöktü şeklinde öne sürülen gerçeği yansıtmayan iddialara ve Halkımızın mağduriyetinden haz duyan art niyetli ve siyasi yaklaşımlara itibar edilmemelidir.
Tekirdağlı hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TESKİ Genel Müdürlüğü.
denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.