DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Alpullu Şeker Fabrikasının Kapanmasını Çiftçiler Önledi

ABONE OL
28 Ocak 2017 18:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürk 1926 Yılında Kurmuştu Çiftçiler Sahip Çıktılar

Atatürk’ün 1926 yılında kurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası 3 yıldır üretim kapasitesi düşük olduğu gerekçesiyle kapanma noktasına geldi ve kapatma kararı alındı. Alpullu Şeker Fabrikası’na üretici sahip çıktı ve Trakyalı Pancar Üreticileri, sivil toplum örgütleri ve siyasilerin kapasitenin 60 binden 150 bin tona yükseltileceğini taahhüt etmesiyle tesisler kapanmaktan kurtuldu.

Çiftçiler Üretim Sözü Verdi Alpullu Şeker Fabrikası Kurtuldu

Babaeski İlçesi’ne bağlı Alpulu Beldesi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında kurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, son 3 yıldır üretim kapasitesi düşük olduğu gerekçesiyle kapanma noktasına geldi. 1990’lı yıllarda yıllık 600 bin ton üretim yapılan tesisler, Trakyalı çiftçinin şeker pancarı üretimini bırakması nedeniyle 2014 yılından itibaren yapılan alımları işlenmek üzere diğer fabrikalara gönderdi ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Panko Birlik Genel Başkan Yardımcısı ve Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Ramis Özgen, bölge çiftçisi ile şu anda yaklaşık 300 çalışanı bulunan tesisleri yeniden hayata geçirmek için çalışma başlatıldığını belirtti. Özgen, ”Pancar bitmek üzereyken devreye girdik seferberlik ilan ettik ve Türk Şeker Genel Başkan Yardımcısı Selim Yücel Bey ile görüştük. Bizden 150 bin ton ön taahhüt istediler. Bizde, bu taahhüdü bizim çiftçimiz, bizim üreticimiz yerine getirir diyerek hemen çalışmalara başladık. Zamanımız çok kısaydı. Türk Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü bize ön taahhüt için 5 gün süre verdi. Bizde bu 5 gün içinde yönetim kurulu ve Babaeski Ziraat Odası ile ortak çalışma ile sahaya inerek, seferberlik ilan edip köylünün ayağına giderek ikna ettik. Bundan sonra çiftçiye kalmış” dedi.
Fabrikanın bölgede sadece şekerde değil besicilikte bölge ekonomisine büyük katkısı olduğunu söyleyen Özgen, ”Fabrikamızın 3 yıldır bacası tütmüyor. Bu gerek bizi gerekse üreticiyi çok üzüyor. Bu fabrikanın açılması için herkes taşın altına elini soktu. Siyaset gözetmeden Trakya’da bütün milletvekilleri çalışmalara katıldı. Bu Atatürk’ün kurduğu fabrika ilk şekerin çıkardığı fabrika Alpullu Şeker Fabrikası’dır. Bu fabrika ne pahasına olursa olsun bacası tütmeli ve tütecek. Gözümüz çiftçide bu ekimi çiftçimize yaptıracağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.