Vergiler Artıyor Alternatifler Çoğalıyor
Sigarayı bıraktırmak adına artış yapan sigara zamları vatandaşları alternatif aramaya yöneltiyor. Zamlı sigarayı alamayan vatandaş kendine yeni yollar bulmaya çalışıyor. Her köşe başında ” Adıyaman Tütüncü”sü adında yerler açılmaya başladı insanlar ucuz sigaranın peşine düşerken daha farklı yollarla elektronik sigarayı yakın çevremizde duymaya başladık.
Tekirdağ Kapaklı’da Vatandaş Patladı
İki ay önce sigarayı bırakmak için aldığı elektronik sigara cebinde patlayan Kadir Uslu’nun montu ve kazağı yanarken hafif derecede yaralandı. Sigarayı bırakmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle 280 liraya elektronik sigara alan Uslu, işyerinde oturduğu sırada cebindeki elektronik sigara büyük bir gürültü ile patladı, çevresindeki arkadaşları ise patlamanın etkisiyle panikleyip işyerinden dışarı kaçtılar.İki aydır kullandığı elektronik sigaranın patlamasıyla yaralandığını anlatan Uslu, “2 ay önce sigarayı bırakmak için 280 liraya elektronik sigara almıştım. İşyerinde otururken cebimdeki elektronik sigara bir anda patladı. İki arkadaşımla birlikte kendimizi yere attık. Patlamadan sonra montum ve üzerimdeki kazak yandı. Ben de hafif yaralandım. Hastanede tedavi gördüm ama elektronik sigaranın patlamasından dolayı çok korktuk” dedi.
Elektronik Sigaralar Neden Patlar?
Elektronik sigaraların özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde sık kullanılan bir cihaz olduğu biliniyor. Hatta elektronik sigaralar ve likitlerinin sigaralar kadar zararlı olmadığı da ilk olarak FDA yani ”Federal Gıda Ve İlaç Dairesi” tarafından dile getirilmişti. Elektronik sigaraların neden patladığına dair bir araştırma yapan FEMA (Federal Emergency Management Agency / Federal Kriz Yönetimi Ajansı) elektronik sigaraların %80’inin şarj sırasında patladığını saptadı. FEMA’nın verileri e-sigaraların patlamasındaki en büyük sebebin cihazla uyumlu olmayan şarj aletleri ve ucuzu piller olduğunu ortaya koyuyor. Özetlemek gerekirse, elektronik sigaraların patlamasına neden olan şeylerin başında hatalı kullanım geliyor.
Hatalı Kulanım Bomba Etkisi Yaratıyor!
Elektronik sigara patlamasındaki en büyük etken , kullanıcıların bilinçsiz bir şekilde elektronik sigara içersine ucuz pil takmaları ve cihazı açık bir şekilde ceplerine koymalarından dolayı patlamalar meydana geliyor.Yani patlaya e-sigaranın kendisi veya içindeki kartuş değil, batarya olduğunu gösteriyor.Bildiğiniz gibi bir çok gelişmiş ülkede serbest olarak satılan elektronik sigara ülkemizde ise yasak. İlk çıktığı dönemlerde ABD’de de yasaklanmak istenen elektronik sigara üzerine yapılan çalışmalar yasak için gerekli sonuçlara ulaşamamış ve bu ürün güvenli olarak tanımlanmıştır.
Bakanlık, bu ürünlerin ithalat izninin olmadığını belirtirken, elektronik sigaraların kaçak yollarla ülkeye sokulduğu açıklandı. Birçok ülkede tıbbi cihaz olarak satışı ruhsata bağlı olan elektronik sigaranın Brezilya, Tayland, Singapur, Norveç, İsviçre ve Avustralya gibi ülkelerde ise satışı yasak. Almanya’da e-sigara kullanımı 1.5 milyona ulaşırken, İngiltere’de 1 milyon, Amerika’da ise 10 milyondan fazla e-sigara kullanıcısı olduğu ifade ediliyor. Görünüşüyle sigarayı taklit eden, kullanıcının nikotin buharı çekmesini sağlayan bataryalı bu cihazlar Türkiye’de özellikle internet aracılığıyla 100 ila 500 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bu ürünler, özellikle gençlerin ilgisini çekecek şekilde, meyveli, tatlı seçenekleri ile pazarlanıyor.
GENEL
13 Eylül 2024GENEL
13 Eylül 2024SÜLEYMANPAŞA HABERLERİ
13 Eylül 2024SÜLEYMANPAŞA HABERLERİ
13 Eylül 2024SON DAKİKA
13 Eylül 2024SON DAKİKA
13 Eylül 2024SON DAKİKA
13 Eylül 2024TEKİRDAĞ
13 Eylül 2024ÖNEMLİ HABERLER
13 Eylül 2024SON DAKİKA
13 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.