DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HÜKÜMET VATANDAŞLARI CANLI BOMBA OLMAYA ZORLUYOR

ABONE OL
28 Ocak 2017 11:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vergiler Artıyor Alternatifler Çoğalıyor

Sigarayı bıraktırmak adına artış yapan sigara zamları vatandaşları alternatif aramaya yöneltiyor. Zamlı sigarayı alamayan vatandaş kendine yeni yollar bulmaya çalışıyor. Her köşe başında ” Adıyaman Tütüncü”sü adında yerler açılmaya başladı insanlar ucuz sigaranın peşine düşerken daha farklı yollarla elektronik sigarayı yakın çevremizde duymaya başladık.

Tekirdağ Kapaklı’da Vatandaş Patladı

İki ay önce sigarayı bırakmak için aldığı elektronik sigara cebinde patlayan Kadir Uslu’nun montu ve kazağı yanarken hafif derecede yaralandı. Sigarayı bırakmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle 280 liraya elektronik sigara alan Uslu, işyerinde oturduğu sırada cebindeki elektronik sigara büyük bir gürültü ile patladı, çevresindeki arkadaşları ise patlamanın etkisiyle panikleyip işyerinden dışarı kaçtılar.İki aydır kullandığı elektronik sigaranın patlamasıyla yaralandığını anlatan Uslu, “2 ay önce sigarayı bırakmak için 280 liraya elektronik sigara almıştım. İşyerinde otururken cebimdeki elektronik sigara bir anda patladı. İki arkadaşımla birlikte kendimizi yere attık. Patlamadan sonra montum ve üzerimdeki kazak yandı. Ben de hafif yaralandım. Hastanede tedavi gördüm ama elektronik sigaranın patlamasından dolayı çok korktuk” dedi.

Elektronik Sigaralar Neden Patlar?

Elektronik sigaraların özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde sık kullanılan bir cihaz olduğu biliniyor. Hatta elektronik sigaralar ve likitlerinin sigaralar kadar zararlı olmadığı da ilk olarak FDA yani ”Federal Gıda Ve İlaç Dairesi” tarafından dile getirilmişti. Elektronik sigaraların neden patladığına dair bir araştırma yapan FEMA (Federal Emergency Management Agency / Federal Kriz Yönetimi Ajansı) elektronik sigaraların %80’inin şarj sırasında patladığını saptadı. FEMA’nın verileri e-sigaraların patlamasındaki en büyük sebebin cihazla uyumlu olmayan şarj aletleri ve ucuzu piller  olduğunu ortaya koyuyor. Özetlemek gerekirse, elektronik sigaraların patlamasına neden olan şeylerin başında hatalı kullanım geliyor.

Hatalı Kulanım  Bomba Etkisi Yaratıyor!

Elektronik sigara patlamasındaki en büyük etken , kullanıcıların bilinçsiz bir şekilde elektronik sigara içersine  ucuz pil  takmaları ve cihazı açık bir şekilde ceplerine koymalarından dolayı patlamalar meydana geliyor.Yani patlaya e-sigaranın kendisi veya içindeki kartuş değil, batarya olduğunu gösteriyor.Bildiğiniz gibi bir çok gelişmiş ülkede serbest olarak satılan elektronik sigara ülkemizde ise yasak. İlk çıktığı dönemlerde ABD’de de yasaklanmak istenen elektronik sigara üzerine yapılan çalışmalar yasak için gerekli sonuçlara ulaşamamış ve bu ürün güvenli olarak tanımlanmıştır.

Ba­kan­lık, bu ürün­le­rin it­ha­lat iz­ni­nin ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­tir­ken, elek­tro­nik si­ga­ra­la­rın ka­çak yol­lar­la ül­ke­ye so­kul­du­ğu açık­lan­dı. Bir­çok ül­ke­de tıb­bi ci­haz ola­rak sa­tı­şı ruh­sa­ta bağ­lı olan elek­tro­nik si­ga­ra­nın Bre­zil­ya, Tay­land, Sin­ga­pur, Nor­veç, İs­viç­re ve Avus­tral­ya gi­bi ül­ke­ler­de ise sa­tı­şı ya­sak. Al­man­ya’da e-si­ga­ra kul­la­nı­mı 1.5 mil­yo­na ula­şır­ken, İn­gil­te­re’de 1 mil­yon, Ame­ri­ka’da ise 10 mil­yon­dan faz­la e-si­ga­ra kul­la­nı­cı­sı ol­du­ğu ifa­de edi­li­yor. Gö­rü­nü­şüy­le si­ga­ra­yı tak­lit eden, kul­la­nı­cı­nın ni­ko­tin bu­ha­rı çek­me­si­ni sağ­la­yan ba­tar­ya­lı bu ci­haz­lar Tür­ki­ye’de özel­lik­le in­ter­net ara­cı­lı­ğıy­la 100 ila 500 TL ara­sın­da de­ği­şen fi­yat­lar­la sa­tı­lı­yor. Bu ürün­ler, özel­lik­le genç­le­rin il­gi­si­ni çe­ke­cek şe­kil­de, mey­ve­li, tat­lı se­çe­nek­le­ri ile pa­zar­la­nı­yor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.