DOLAR 14,1029 0.07%
EURO 15,6876 -0.33%
ALTIN 875,170,35
BITCOIN 614953-2,57%
Tekirdağ

PARÇALI BULUTLU

19:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Görenler Şok Oldu

ABONE OL
2 Mayıs 2017 19:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ’ın Merkez ilçesi Süleymanpaşa’da bulunan deniz inanılmaz derecede turuncu renk istilası, Süleymanpaşa’lı vatandaşlarda şok etkisi yaratarak merak konusu oldu.

MARMARA Denizi’nin Tekirdağ sahilleri mevsimsel reaksiyonlar nedeniyle turuncu renklere büründü.
Tekirdağ’ın merkez ile Şarköy ilçelerine kadar uzanan Marmara Denizi sahili turuncu renge büründü. Yörede tedirginlik yaratan turuncu renklerin deniz kirliliği ya da bir gemi atığı olmadığı, mevsimsel bir doğa olayı olduğu belirtildi. Uzmanlar, deniz yüzeyindeki kırmızı rengin sebebinin, ‘kızıl gelgit, alg patlaması’ olarak adlandırılan biyolojik olaya bağlı doğal bir süreç olduğunu ifade etti. Sahil şeridini kaplayan turuncu yüzey, Tekirdağ Uçmakdere Paraşüt ve Havacılık Kulübü eğitmeni Kadir Aksoy, tarafından havadan da görüntülendi.

 
Uzmanlardan gelen açıklamalara göre yaşanan olay Marmara Denizi Süleymanpaşa Sahil kısmı ’ÖTROFİKASYON’ oluşmuş

Su ekosistemlerindeki besin zinciri dengesini bozarak ekosistemin yok olmasına yol açabilecek bir etkiye sahip olan, ötrofikasyon adı verilen olgu, neden ve sonuçlarıyla açıklanmaktadır. Gübre ve kanalizasyon atıklarının sulara karıştırılması gibi insan faaliyetlerinin etkisiyle veya volkan patlamaları, kayaların aşınması gibi doğal nedenlerle su ekosistemlerinde fosfat ve nitrat gibi inorganik besin maddeleri aşırı miktarda artar. Bu olaya ”ötrofikasyon” denir.
Oligotrofik sularda ışık geçirgenliği 15 metreye kadar ulaşırken, ötrofik sularda bu değer 1.5 metre veya daha azdır. Bu nedenle güneş ışınları sadece suyun en üst tabakalarına sızabilirler ve fotosentez sadece bu kısımlarda görülür. Besin maddelerinin zenginliği nedeniyle bu sınırlı bölgede çok yoğun bir su yaşamı oluşur. Sonuç olarak ortaya çıkan yoğun üretim nedeniyle ürün kalıntıları suyun derin tabakalarına çökerek burada çözünmüş oksijen derişiminde önemli azalmalara neden olurlar. Bunun yanında üst katmandaki fotosentez olayının günlük periyodik değişimleri tüm su kütlesinde geceleri O2’nin tamamen yok olmasına neden olabilir. Oksijenin bu şekilde tükenmesi, sucul yaşamın önemli bir bölümünün ani ölümüne ve ortamda uzun süreli anaerobik durumların ortaya çıkmasına neden olur. Antropojenik etkilerle denizin sığ olduğu kesimlerin bu şekilde kirlenmesi neticesinde deniz kıyılarında turuncu renkli bir su tabakası oluşur. Bu durumu önlemek ve denizlerdeki ekosistemi korumak için denizlerimizi temiz tutalım ve koruyalım” ifadelerine yer verildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.